Nyitólap > Szolgáltatások > Geodézia, fotogrammetria > Fotogrammetria áttekintés >
Metricon logó

Fotogrammetria áttekintés

.

Figyelem! Új weblapunkat a www.photometric.hu címen érheti el!

.

A „fotogrammetria” tudománya a földfelszín, illetve a rajta található objektumok helyzetének és alakjának fényképek alapján történő nagy pontosságú meghatározásával foglalkozik. Segítségével a méretek meghatározása tehát nem közvetlenül a terepen, hanem a fényképek utólagos kiértékelésével történik.

Története a szinte a fényképezéssel egyidős, a XIX. század közepéig nyúlik vissza. Pontossága azóta rengeteget fejlődött, ma már a legszigorúbb mérnöki követelményeknek is megfelel, így például akár hidak deformáció vizsgálatára is alkalmas.

A fényképfelvételek egyaránt készülhetnek a levegőből (repülőről) és a földfelszínről, ennek alapján megkülönböztetjük az ún. légi- és a közel-fotogrammetriát.

Mindkét esetben egymással átfedő felvételek készülnek a felmérendő területről, ill. objektumról. Ezek általában ún. „metrikus mérőkamerával” készülnek, melyek legfőbb tulajdonsága, hogy nagy pontossággal ismertek az ún. „kalibrációs adatai”:

  • A negatív vagy CCD érzékelő pontos mérete.
  • Az optika főpontjának a képsíktól való távolsága.
  • Az optikai tengely és képsík döféspontja (ún. „képfőpont”).
  • Az optika elrajzolása.
  • A fotogrammetriai kiértékelésnél – mely irodában, speciális műszer, illetve számítógép segítségével történik – a kalibrációs adatok figyelembe vételével maximális pontosság érhető el. Ennek során a fényképfelvételek, illetve a terepen geodéziai módszerrel meghatározott ún. „illesztőpontok segítségével” előállítható az adott felszín vagy objektum 3D modellje, fotótérképe, vagy bármilyen más termék (pl. helyszínrajz).

    A módszer a nagyon gyors terepi munkát és tömeges adatnyerést igénylő feladatok, illetve nehezen megközelíthető területek esetében különösen hatékony. Ezen kívül a fotogrammetria által nyújtott metrikus képi háttér-információk (ortofotó, fotórealisztikus modell) rengeteg többletinformációt tartalmaznak, valamint szemléletesebbé teszik az adott terület, objektum ábrázolását.

    Vissza a Szolgáltatások menüponthoz.